Проекти з екології

          НАУКОВО – ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ

 ВИВЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СТАНУ ПРИШКІЛЬНОЇ ТЕРИТОРІЇ

 Дослідження провела учениця 9 –А класу  Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ст. Пустомитівського району Львівської області                                                       Шилич Тетяна.  Керівник, вчитель біології Даць О.С.

 

                                               ЗМІСТ

ВСТУП

1.     Мета і завдання досліджень

2.     Вивчення екологічного стану пришкільної території

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

ВИКОРИСТАНА  ЛІТЕРАТУРА

                                                      ВСТУП

 

         У наш час людство переживає надзвичайно важливий, критичний період своєї історії – період небаченого досі, загрозливого для існування цивілізації зростання низки негативних факторів: деградації природи, деградації людської моралі, зростання бідності, поширення хвороб, голоду, зростання до критичного рівня конфлікту між техносферою і біосферою. Занепокоєні ситуацією, що склалася на планеті, провідні вчені, мислителі й політичні діячі більшості держав світу докладають величезних зусиль у пошуках виходу з цього кризового стану. Основною причиною надзвичайної актуальності цієї проблеми є інтенсивна зміна природного середовища під впливом антропогенної діяльності: швидкий розвиток промисловості, енергетики і транспорту; хімізація сільського господарства і побуту; високий рівень урбанізації, що призводить до збільшення промислових, сільськогосподарських, транспортних, побутових та інших відходів, які забруднюють навколишнє середовище.

Людина є лише невіддільною часткою природи і повинна співпрацювати з нею, а не бути « царем природи ». Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатообразний сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли найпростіших правил садівництва.  Тільки людина може зупинити природні та техногенні катастрофи, які несуть за собою безліч людських смертей. Але навіть при цьому ми маємо пам'ятати, що Земля не належить нам. Це ми належимо Землі.  

         Сьогодні ми все частіше чуємо слова “ екологія ”, “ забруднення навколишнього середовища ”, “ забруднене довкілля ”… Ми вже стали звикати до цих слів і продовжуємо свою бездіяльність.  В долі природи – наша доля, і ми повинні зробити все для того, щоб використати останній шанс і допомогти рідній природі, тим самим зможемо продовжити життя в наступних поколіннях – екологічно свідомих.

         Частиною загальної культури людини є екологічна культура, шлях до формування якої лежить через екологічну освіту. Метою екологічної освіти є формування людини з новим типом мислення, високим рівнем екологічної культури.

         Роботу виконували протягом лютого – березня 2012 року    учні 9 – А класу  Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів під керівництвом учителя біології та хімії  Даць О.С.

 

1.                     Мета і завдання досліджень

 

Екологічний стан території, що оточує навчальний заклад, істотно впливає на здоров’я і самопочуття учнів. Саме тому метою цієї частини роботи було комплексне вивчення екологічного стану ділянки, прилеглої до Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів, оцінити роль зелених насаджень у поліпшенні стану навколишнього середовища  та показати практичну діяльність учнів школи.

До завдань дослідження належать:

1)    Описати розташування навчального закладу, визначити відстань від навчального закладу до автодоріг.

2)    Провести підрахунки кількості автомобілів упродовж доби.

3)    Обчислити кількість вихлопних газів від автомобілів.

4)    Обчислити кількості  СО2, NO  і  NO2, що потрапляють у атмосферу мікрорайону школи на основі теоретичних даних.

5)    Обчислити концентрації чадного газу.

6)    Визначити кількість дерев, необхідних для відновлення кисню.

7)    Визначити рівень запиленості повітря в різних місцях пришкільної території.

8)    Визначити кислотність снігу .

 

2.           Вивчення екологічного стану пришкільної території

 

ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів розташована у центральній частині   смт. Щирця Пустомитівського району Львівської області. З усіх боків школа межує з житловими будинками. У зв’язку з тим, що приміщення є не новим і будувалося не для школи, то існує ряд недотримання санітарно – гігієнічних норм: будівля школи повинна бути розміщена на відстані 100 – 170 м від проїжджої частини дороги, мінімум – 25 м, а вона становить – 4 м, по периметру земельної ділянки повинна бути передбачена захисна смуга  ( дерева, кущі, газон) завширшки не менше 1,5 м, з боку вулиць не менше 3 – х м, а реально з боку вулиць 1,5 м.

Забруднене повітря негативно впливає на хворих серцево  - судинними хворобами, викликає алергію, сприяє розвитку астми, бронхіту, змінам показників імунобіологічного статусу організму, змінює показники розумової та фізичної працездатності.

Атмосферне повітря забруднене шкідливими компонентами вихлопних газів двигунів. Проблема в тому, що вихлопні гази викидаються в атмосферу в зоні дихання пішоходів – приземному шарі, що утруднює розсіювання шкідливих речовин у повітрі. Найбільше у повітрі домішками є оксиди Карбону і Нітрогену, сірчистий газ, альдегіди. Бензинові двигуни виділяють свинець, хлор, бром. А дизельні – сажу та сильні кіптяви.

При вдиханні оксиду Карбону  настає швидка втомлюваність, головний біль, запаморочення, порушення сну, ослаблення пам’яті, порушення серцево –судинної та інших систем організму. Крім цього, оксид Карбону з гемоглобіном крові утворює стійку сполуку – карбоксигемоглобін, який блокує транспортування кисню в організмі.

Фенол та формальдегіди подразнюють дихальні шляхи і провокують розвиток ракових клітин. Оксиди Нітрогену спричинюють подразнення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів.

У відпрацьованих газах автомобілів присутній і свинець, який дуже шкідливий для здоров’я. Чим більше свинцю в повітрі, тим більша його концентрація в крові, що призводить до зниження активності ферментів і порушення обмінних процесів. Особливо це стосується придорожніх зон, де він з’являється у результаті спалювання етильованих бензинів у двигунах автомобілів.

1)     Визначення  відстані від навчального закладу до автодороги.

Згідно зі встановленими санітарно – гігієнічними нормами будівля загальноосвітнього навчального закладу повинна бути розміщена на відстані 100 – 170 м від проїжджої частини дороги, мінімум – 25 м, а по периметру земельної ділянки закладу слід передбачити захисну  зелену смугу ( дерева, кущі, газони ) завширшки не менше 1,5 м,  а з боку вулиць не менше  3 – х м.

Захисна зелена смуга школи завширшки  1, 5 м,  а з боку вулиці П.Адермаха не 3, а 1,5 м. Будівля розміщена на відстані 4 м від дороги, що не відповідає нормам.

 

2)    Проведення  підрахунків кількості автомобілів упродовж доби              ( табл. 1.)

 

3)    Обчислення  кількості вихлопних газів від автомобілів ( із розрахунку, що один автомобіль за 4 год виробляє 0,17 кг ).

 

               4) Обчислення  кількості  СО2, NO  і  NO2, що потрапляють у атмосферу мікрорайону школи на основі теоретичних даних : один легковий автомобіль за добу викидає в середньому до 1 кг відпрацьованих газів ( 30 г чадного газу, 6 г оксидів Нітрогену, бензопірен, сполуки свинцю, сірку )

 

Таблиця 1

Розрахунок об’ємів вихлопних газів

 

Період досліджен-ня, час

Кількість автомо-білів, авт./год

Кількість вихлопних газів, кг/год

Кількість СО2, кг/год

Кількість NO  і NO2, кг/год

900 – 1000

36

36х0,04= 1,44

1,44х0,03=0,0432

1,44х0,006=

0,00864

1200 – 1300

26

26х0,04=1,04

1,04х0,03=0,0312

1,04х0,006=

0,00624

1500 – 1600

42

42х0,04=1,68

1,68х0,03=0,0504

1,68х0,006=

0,01008

Середній показник

1,39

0,0416

0,00832

 

Отже, кількість вихлопних газів  за годину у лютому 2011 року у середньому становила 1,39 кг, зокрема – 0,0416 кг СО2, 0,00832 кг NO  і NO2.

 

5).Обчислення концентрації чадного газу( СО ) ( табл. 2.)

Ширина зеленої смуги обчислюється за формулою:

СОх= 0,5 СОmax – 0,1, де СОх – концентрація СО на відстані х м від дороги у мг/м3,  х = ( 0,5 СОmax – СОх)/ 0,1.

Найстійкішим забруднювачем повітря, що міститься у вихлопних газах, є чадний газ ( СО). Максимальна концентрація СО визначається за формулою:

СОmax = ( 7,33 + 0,026хN) х К1 х К2, де СОmax – концентрація СО біля проїжджої частини дороги, мг/м3, N – інтенсивність руху автотранспорту, авт./год, К1 – коефіцієнт обліку складу транспорту та його середньої швидкості, К2 – коефіцієнт нахилу дороги, що при нахилі менш ніж 10% дорівнює одиниці.

СО max= ( 7,33 + 0,026 х 36 ) х 0,80 х 1 = 6,6 ( мг/ м3 )

СО max= ( 7,33 + 0,026 х 26 ) х 0,80 х 1 = 6,4 ( мг/ м3 )

СО max= ( 7,33 + 0,026 х 42 ) х 0,80 х 1 = 6,7 ( мг/ м3 )

Середнє значення СО max = 6,6 мг/м3.

Отже, за досліджуваний період  СО max перевищує гранично допустимі концентрації ( ГДК ) майже у 2, 2 рази ( норма – 3 мг/м3 ), максимальна разова доза становить 5 мг/м3.

                                                                                    Таблиця 2.

Розрахунок концентрації СО

Період дослідження, час

Кількість автомобілів, авт./год

Вантажівки, автобуси, %

Середня швидкість руху, км/год

СОmax, мг/м3

900 – 1000

36

50

50

6,6

1200 – 1300

26

50

50

6,4

1500 – 1600

42

50

50

6,7

 

6). Визначення  кількості  дерев, необхідних для відновлення кисню.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на кожного жителя міста повинно припадати 50 м3 зелених насаджень. Дерево середніх розмірів за добу відновлює стільки кисню, скільки необхідно для дихання 3 – х людей. На території школи та навколо неї росте 70 дерев. Це переважно тополі, клени, горіхи. В одному квадратному метрі зеленого листка за добу синтезується 1 г глюкози і виділяється 0,75 л кисню. Одне доросле дерево здатне за добу відновити від 3 000 до 5 000 г кисню.

За добу дерева виділяють таку кількість кисню. якої вистачить для дихання 210 людей ( 70 х 3 = 210 ).

У нашій школі навчається  362 учнів.

Отже, на території школи потрібно посадити  ще мінімум  50 дерев.

 

7). Визначення  рівня запиленості повітря в різних місцях пришкільної території.

На листках дорослих дерев за літо осідає в середньому 20 – 25 кг пилу.

Відповідно, на наших 70 деревах – 1 400 – 1 750 кг пилу.

Отже, запиленість за наявності зелених насаджень, на 40% нижча, ніж без них.

 

8). Визначення  кислотності снігу .

Зимові дослідження стану пришкільної території проводилися в лютому 2011 року. Сніговий покрив на території школи був частково забруднений зі східної частини, його колір – світло – сірий із чорними вкрапленнями. Товщина снігового покриву становила 9 ± 1,5 см.

Кислотність снігу визначали за допомогою лакмусового папірця. Зміна кольору на жовтий (рН = 6, проба снігу із східної частини території )   свідчить про зміну кислотності, спричинену забрудненням. Найбільшими джерелами шкідливих сполук є автомобільні викиди на вулиці П.Адермаха     ( схід ).

 

                   ВИСНОВКИ

 

На території школи  протягом досліджуваного періоду  СО max перевищує гранично допустимі концентрації ( ГДК ) майже у 2, 2 рази                          ( норма – 3 мг/м3 ), максимальна разова доза становить 5 мг/м3.

Кількість вихлопних газів  за годину у лютому 2011 року у середньому становила 1,39 кг, зокрема – 0,0416 кг СО2, 0,00832 кг NO  і NO2.

Захисна зелена смуга школи завширшки  1, 5 м,  а з боку вулиці П.Адермаха не 3, а 1,5 м. Будівля розміщена на відстані 4 м від дороги, що не відповідає нормам.

Найбільшими джерелами шкідливих сполук є автомобільні викиди на вулиці П.Адермаха   ( схід ).

Оскільки взимку дерева не поглинають забрудників довкілля, на сніг осідає значно більше кислот, ніж на грунт улітку. Саме тому проведення зимових досліджень дає змогу унаочнити значення рослин – очисників.

Здатність зелених насаджень вбирати з атмосферного повітря різні шкідливі речовини дає змогу визначити їх як важливий чинник поліпшення якості повітря на території школи. Запиленість за наявності зелених насаджень на 40% нижча, ніж без них. Отже, зелені насадження займають особливе місце в навколишньому середовищі, вони мають цілий комплекс оздоровчих і захисних функцій. Тому загальну площу зелених насаджень у мікрорайоні школи слід збільшити вдвічі.

 

ВИКОРИСТАНА  ЛІТЕРАТУРА

 

1.       Білявський Г.О., Падун М.Д., Фурдуй Р.С. основи загальної екології. – К.: Либідь, 1995. – С.277.

2.       Вербицький В.В. Екологія і світ// паросток. – 1996. - №3. – С.3.

3.       Гухман Г.А., Демина Л.А., Юрьева Т.И. Экспериментальний курс                « Земля »// Биология в школе. – 1996. - №2. – С. 41 -43.

4.       Державні санітарні правила і норми влаштування. Утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації виховного процесу. – К., 2001. – С. 16 – 27.

5.       Ількун Г.М. Зелені захисники повітря. – К.: Вища шк.., 1975. –                       С. 27 – 28.

6.       Інструктивно – методичні поради по озелененню шкіл і позашкільних закладів. – К.: Рад.шк., 1978. – 205 с.

7.       Кузьмина М.М., Рыжов И.Н. Транспорт и городская среда// Биология в школе. -1995. - №2. – С. 68-69.

8.       Матвієнко Л. Сучасне озеленення школи//Рідна школа. – 2001. - №6. – С. 55-56.

9.       Наумова Л.Г., Миркин Б.М. Город как екосистема// Биология в школе. – 1996. - №3. – С. 68 – 72.

10.  Пугал Н.А., Зверев И.Д., Лаврова В.Н. Экологический моніторинг// Биология. – 1994. - №№ 20 – 30, 33, 37, 42, 43. – 1995 . - №№ 28 – 30, 32, 42, 47. – 1996. – №№ 4, 6, 7, 11, 12.

11.  Хижняк М.І., Нагорна А.М. Здоров’я людини та екологія. – К.: Здоров’я, 1995. – С. 44 – 68, 171 – 197.

12.  Шклярова О.А. Изучение екологического состояния школы// биология в школе. – 1990. – 33. – С. 44-47.

 

 

НАУКОВО – ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ

 

      « МІФ ЧИ РЕАЛЬНІ ФАКТИ ?»

 

Виконав: учень 10 - Б класу Гнат Ігор

Науковий керівник: Даць О.С.

Зміст

ВСТУП

РОЗДІЛ 1.

1.1.           Короткі історичні відомості з історії походження    напою «Кока – коли»

1.2. Цікаві факти про напій

1.3. Медичні протипоказання

РОЗДІЛ 2. Підтвердження або спростування міфів

2.1. Міф 1.

2.2. Міф 2.

2.3. Міф 3.

2.4. Міф 4.

2.5.  Міф 5.

2.6. Міф 6.

2.7. Міф 7.

2.8. Міф 8.

2.9. Міф 9.

2.10. Міф 10.

РОЗДІЛ 3. Народні рецепти

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА

ВСТУП

 

Вода - найпоширеніша на Землі рідина. В основному вона зосереджена в морях і океанах, які займають дві третини поверхні нашої планети. Людина на дві третини складається з води. Вона необхідна всьому живому для підтримки життя. Вода – це універсальне речовина, без якої неможливе життя. Вона не просто рідина, а живильне середовище для клітин, яка виводить токсини, шлаки і надлишки солей з організму. Людині для підтримання життєдіяльності необхідна вода. Людство навчилося виготовляти різні напої. Так з’явилися і газовані напої.

Актуальність теми дослідження полягає у тому, що людина на 67% складається з води, вона не усвідомлює впливу напоїв на організм. Проблемою є не тільки визначення асортименту найулюбленіших людиною напоїв згідно вікової градації, але і визначення найбільш необхідних напоїв з точки зору впливу на організм людини [7]. В сучасному світі наявні безліч солодких сильногазованих напоїв, які завдають шкоду нашому організму.

Напої виготовляються людиною з давніх часів через їх властивість тамувати спрагу, приносити свіжість, позитивно впливати на обмін речовин тощо. Первинне призначення напоїв тамувати спрагу з часом набуло цілого «букету» додаткових функцій. Так з’явилися напої лікувальні, дієтичні, охолоджуючі, тонізуючі, збадьорюючи, освіжаючі.

Ще декілька тисяч років тому древні єгиптяни  вміли готувати напої типу квасу, пива, про що свідчать  описи напоїв і способів їх приготування в різних роботах, що дійшли до нас. Такі описи зустрічаються у Гіппократа, Геродота і Теофраста, а пізніше у Діоксорида Галена.

В Китаї 30 тис. років тому охолоджували фруктові соки і пили їх як освіжаючі напої. Олександр Македонський під час походів у Персію і Індію вживав фруктові соки із снігом. Напої, що охолоджувались снігом, користувались великим успіхом і в Древньому Римі. В старовинних слов’янських джерелах називаються суто національними напої: огірковий розсіл, сік квашеної капусти, морс, квас, ягідні відвари, мед простий і з прянощами. Неможливо одночасно і детально дати вичерпну характеристику безмежному розмаїттю напоїв, але необхідно піклуватись про те, щоб споживання напоїв приносило максимум користі, щоб воно базувалось не тільки на звичках і традиціях, але і перш за все на знаннях, на сучасних наукових уявленнях про продукт. За роки існування культури споживання сильногазованих напоїв написана велика кількість книг, статей, досліджень. Напої вивчали і по сьогоднішній день продовжують вивчати як харчову сировину, яка потребує складної, різноманітної і копіткої роботи з дослідження впливу на організм людини.

Ми зупинилися на дослідженні такого напою як «Кока-кола» – безалкогольного газованого напою, виробленого компанією «Coca-Cola» . Молодь часто п`є цей напій, але, на жаль, не часто замислюється над тим, як він впливає на здоров`я молодого організму. Дослідження спрямоване на виявлення негативних впливів Кока-Коли на організм людини. В основу роботи лягли Інтернет-дані, дослідження складу Кока-Коли, підтвердження і спростування різних міфів навколо цього напою [9].

Об’єктом дослідження є:  напій «Кока-Кола».

Предметом дослідження є: вплив «Кока-Коли»  на організм людини. 

Метою дослідження є  з`ясування впливу «Кока-Коли» на організм людини  в цілому.

Завданнями дослідження є:

ü з`ясувати особливості напою «Кока-Кола»;

ü вивчити історію розвитку напою;

ü розглянути цікаві факти про  напій «Кока-Колу»;

ü визначити показання та протипоказання до вживання;

ü дослідити вплив напою на організм людини;

ü запропонувати альтернативні способи використання «Кока-Коли»;

ü зробити висновок з проведених експериментів.

Дослідження  проводив з вересня по жовтень місяць 2015 року  учень 10 – Б класу Щирецької ЗОШ №2 І – ІІІ ступенів Гнат Ігор під керівництвом вчителя біології та хімії Даць О.С.

РОЗДІЛ 1.

Короткі історичні відомості з історії походження напою  «Кока – Коли».

«Кока-Кола»–безалкогольний газований напій, вироблений компанією «The Coca-Cola Company».

«Кока-Кола» була визнана найдорожчим брендом у світі в 2005-2011 роках в рейтингу міжнародного дослідницького агентства Interbrand. Напій продається більш ніж в 200 країнах світу [1].

Рецепт «Кока-Коли» – таємний спосіб приготування напою. Згідно рекламної та маркетингової стратегії, закладеної Робертом Вудраффом, рецепт являє собою комерційну таємницю, відому лише декільком співробітникам, в основному керівникам. Згідно з однією з опублікованих версій, напій містить цукор, цукровий колер (карамель), кофеїн, ортофосфорну кислоту, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, екстракт коки, екстракт горіхів коли, лимонний екстракт, ваніль і гліцерин. Відмінності «Кока-Коли» компанії «Coca-Cola» і напоїв конкуруючих компаній стосуються в основному змісту ванілі і кориці, а смакові відмінності різних марок – результати ароматичного сліду. Оскільки в листі коки міститься кокаїн, компанія «Coca-Cola» очищає від наркотику листя, призначені для виробництва напою. Листя коки імпортуються з Перу і Болівії, потім надходять в компанію  Stepan  Company, а в підсумку очищені листя йдуть на виготовлення напою. Деякі стверджують, що цей процес не може витягти всі алкалоїди кокаїну з листя, тому, можливо, напій містить певну залишкову частку стимулятору кокаїну.

15 лютого 2011 американське радіо шоу This American Life заявило, що їй вдалося розшифрувати фотографії рукопису рецепта, опубліковані 8 лютого 1979 у виданні AtlantaJournal-Constitution, згідно з яким, до складу сиропу для основи газованої води входять: рідкий екстракт листя коки; лимонна кислота; кофеїн; цукор; вода; сік лайма; ваніль; карамель; секретний інгредієнт Merchandise X7, який, у свою чергу складається з: спирту; апельсинового масла; лимонного масла; масла мускатного горіха; коріандру; ефірного масла квітів апельсинового дерева; коричного масла [2].

Точна формула натуральних спецій «Кока-Коли» (крім інгредієнтів, зазначених вище) є комерційною таємницею. Оригінальна копія формули зберігається в головному сховищі банку Sun Trust Bank в Атланті. Його попередник, компанія Trust Company, була страховиком IPO «The Coca-Cola Company» в 1919 році.

Популярний міф свідчить, що тільки два керівника можуть мати доступ до формули, при цьому у кожного може бути доступ тільки до половини формули. Правда в тому, що хоча у Coca-Cola і є правило, що обмежує доступ лише для двох керівників, кожен з них знає формулу цілком, і іншим, на додаток до встановленим двом, був відомий процес виготовлення [1].

У різний час в СРСР, а потім в Україні продавалися різні варіанти напою. В різних країнах існує безліч варіантів напою « Кока-Кола» однакового складу, але з різними назвами, зумовленими тонкощами політики продажу в певному регіоні. 

Перші відомості про південноамериканську рослину кока проникли в Європу ще в 1499 році. Перші трансатлантичні мандрівники розповідали, що індіанці жують листя коки, додаючи до них деяку кількість золи або вапна, а також вживають їх в їжу в товченому вигляді і змішаному з перепаленими раковинами. Наслідком цього це є сильне нервове збудження, що дозволяє тубільцям безперешкодно виносити величезні переходи по важких гірських дорогах.

Ті ж самі функції виконували у африканських тубільців горіхи коли. Не дивно, що багато фармацевтів намагалися створити на основі цих рослин чудо-засіб від усіх хвороб. Одним з них був доктор Джон Пембертон з американського міста Атланта. У 1886 році йому вдалося приготувати мікстуру на основі витяжки з коки та коли. На смак вона булла дуже навіть непогана. Хороший смак означає наявність безлічі корисних властивостей – до такого дивного висновку прийшов доктор Пембертон, який вирішив чомусь, що новий сироп здатний допомогти людям, страждаючим від втоми, стресу і навіть зубного болю.

Не відкладаючи на потім, фармацевт відправився з тільки що винайденою мікстурою в найкрупнішу міську аптеку і в той же день були продані перші порції сиропу «Кока-Кола», по п’ять центів за склянку. Однак це був ще не той напій, який добре відомий нам.

Справжня «Кока-Кола» з’явилася в результаті недбалості продавця аптеки. Він переплутав крани і випадково додав газовану воду замість звичайної. Отримана суміш покупцям припала до смаку. Правда, не відразу. За перший рік виробництва газованої води Пембертон витратив $ 79.96 на рекламу нового напою, але зміг продати Кока-Коли тільки на $ 50. Але якщо на початку продавалося всього лише по дев’ять двохсот грамових порцій на день, то в 1988 прибуток від продажу цього напою склала 1 мільярд доларів.

Нині « Кока-Колу»  роблять і п’ють в 200 країнах світу. З давніх пір існує легенда про секретну формулою виробництва цього напою, що нібито зберігається в сейфі, ключ від якого передається з покоління в покоління. Це всього лише рекламний міф. Рецепт «Кока-коли»  давним-давно вже відомий, і в даний час цінний не він, а бренд «Кока-Кола».

Потужний виробник безалкогольних напоїв, у тому числі «Кока-коли»,  один з лідерів українського ринку. Крім центрального офісу та виробництва в Київській області має представництва в 10 обласних центрах України, Сімферополі та Кривому Розі.

Компанія входить до групи «Кока-Кола Хеленік Ботлінг Компані». В Україні представництво відкрито в 1992 році. «Кока-Кола» стала однією з перших транснаціональних компаній, які виявили бажання працювати на українському ринку. «Кока-Кола  Беверджиз Україна» – підприємством з 100-відсотковим іноземним капіталом, це один з найбільших інвесторів в економіку України.

Компанія заявляє, що головні завдання її бізнесу–досягнення високої якості у виробництві, в роботі з персоналом, в обслуговуванні клієнтів, в діяльності всіх підрозділів, підтримка високих стандартів роботи на ринку. Для цього ефективно впроваджуються кращі методики роботи, використовуються ресурси і досвід компанії «Кока-Кола» в усьому світі[9].

1.2. Цікаві факти про напій

ü Кожну секунду у світі випивають 8000 склянок напоїв, вироблених компанією.

ü Величезний  знак «Кока-Коли», розміщений над павільйоном «Світ Кока-Коли» в Атланті, складається з 1407 звичайних лампочок та 1906 «погонних» неонових ламп. Висота знаку — 9 метрів, ширина — 8 метрів, вага — 12,5 тонн.

ü Найбільший знак «Кока-Коли» розташований  в чилійському місті Аріка.  Він встановлений на вершині пагорба. Ширина знака — 122 метри, висота — 40 метрів. Складено цей знак з 70 тисяч пляшок від «Кока-Коли».

ü Існує «народний метод» лікування вірусної інфекції (так званого «кишкового грипу») вживанням  « Кока-Коли» (можливо, на вірус згубно діє ортофосфорна кислота, що входить до складу напою). Цей метод активно обговорюється на ряді інтернет - форумів,  присвячених здоров’ю.  Офіційною медициною такий метод не визнається, займатися самолікуванням лікарі не рекомендують.

ü У 2007 році стало широко відомо, що саме екстракт кошенілі надає своєрідний колір найпопулярнішим у світі напоям Coca-Cola і Pepsi-Cola. Цей факт став досить широко відомий лише після досліджень учених, які відкрили цю інформацію. До цього рецепт напоїв утримувався в суворій таємниці [1].

ü Перший зовнішній рекламний щит “Кока-Коли”, намальований ще в 1904 році, досі знаходиться на своєму місці в містечку Картерсвілл (штат Джорджія).

ü Якщо всією виробленою «Кока-Колою» заповнити басейн глибиною 180 сантиметрів, його довжина складе 33 кілометри, а ширина досягне майже 15 кілометрів. В такий басейн зможуть одночасно увійти 512 мільйонів людей.

ü Якщо всю вироблену «Кока-Колу» роздати в пляшках усім мешканцям планети, кожний з нас отримав би по 1500 пляшок.

ü Якщо всю вироблену більш як за сто років «Кока-Колу» розлити в пляшки, викласти в одну лінію і обвити нею навколоземну орбіту, то вона обгорне Землю 4334 рази.

ü «Coca-Cola» – найтриваліший спонсор  Олімпійських Ігор. Співпраця з Олімпійським рухом почалося з 1928 року [3].

ü Якщо покласти в тарілку з «Кока-Колою» м’ясний стейк, то через 2 дні Ви його там не знайдете.

ü Щоб почистити раковину, слід вилити банку Кока-Коли і не змивати протягом години.

ü Щоб видалити іржаві плями з хромованого бампера машини, потріть бампер зім’ятим аркушем алюмінієвої фольги, змоченим в Кока-Колі.

ü Щоб видалити корозію з батарей в автомобілі, полийте батареї напоєм «Кока-Коли», і корозія зникне.

ü Щоб розкрутити заіржавілий болт, змочіть ганчірку «Кока-Колою» і обмотайте нею болт на декілька хвилин.

ü Щоб очистити одяг від забруднення, вилийте банку «Кока-Коли» на купу брудного одягу, додайте пральний порошок і поперіть в машині як завжди. Напій допоможе позбутися  плям, а також ефективно очистить вікна в автомобілі від дорожнього пилу.

ü Для перевезення концентрату «Кока-Коли» вантажівка має бути обладнана спеціальними піддонами, призначеними для висококорозійних матеріалів.

ü Дистриб’ютори «Кока-Коли» вже 20 років використовують її для очищення моторів своїх вантажівок [6].

 1.3.  Медичні протипоказання

Останнім часом все частіше піднімаються питання про те, чи є вживання Кока-Коли повністю безпечним для здоров’я, і чи може цей напій бути повноцінним елементом раціону здорової людини. Якої-небудь специфічної негативної дії на організм «Кока-Коли» офіційно не встановлено.

Однак, в цілому, вплив напою на здоров’я не відрізняється від подібного для аналогічних продуктів. Так, не рекомендується пити сильногазовані напої особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема, на гострий і хронічний гастрит, у тому числі і що супроводжується підвищеною шлунковою секрецією, на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, на порушення з боку жовчовивідних шляхів, на хвороби підшлункової залози і на інші хвороби.

При тривалому вживанні «Кока-Коли» може проявитися алергія на її компоненти (у тому числі кропив’янка), яка тримається до 4 тижнів, оскільки ускладнюється відсутністю необхідної норми кальцію в організмі [5].

Надмірне вживання «Кока-Коли» погано впливає на весь організм в цілому [8]. У Національному інституті вивчення санітарного стану навколишнього середовища група вчених-дослідників, що займається вивченням впливу продуктів харчування на здоров’я людей, тривалий час проводила епідеміологічні дослідження впливу «Кока-Коли» на кісткові тканини людини. Висновок, до якого вони прийшли, був наступним – в «Кока-Колі» міститься фосфорна кислота, яка завдає шкоди кісткам, вона вимиває з них солі кальцію. Такий процес призводить до збільшення солей кальцію в крові, які в подальшому формують в нирках кристали і поступово утворюють каміння [4].

Найперші реакції організму на «Кока-Колу» викликані надходженням цукру,  адже дев`ять чайних ложок цукру (це щоденна рекомендована норма) потрапляють в шлунково-кишковий тракт, примушуючи підшлункову залозу викинути в кров значну порцію інсуліну. В результаті нестачі інсуліну, печінка активно переробляє прості цукри в жири. Тому організму доведеться випробувати стрибок інсуліну. Приблизно до 40 хвилин після вживання Кока-Коли завершується всмоктування кофеїну, і він здатний надати свою збудливу дію. Зіниці очей розширяться, підвищується артеріальний тиск, блокуються аденозинові рецептори. Це сприяє виникненню збудження і запобігає сонливості. Незабаром в організмі збільшиться виробництво гормону дофаміну, який стимулює центр задоволення мозку, викликаючи приємні емоції у відповідь на надходження напою. Не зовсім фізіологічні реакції. Але все-таки це підсумок одноразового прийому, а які можливі результати після тривалого вживання напою. Велика кількість цукру не може не надати дії на функціональну активність підшлункової залози та ендокринної системи. Крім того, тривале вживання такого насиченого розчину може прискорити  перебіг карієсу,  створюючи сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів.

Крім цього регулярне вживання «Кока-Коли» може стати причиною ураження м’язових тканин, оскільки вживання «шипучки» в обсязі кілька літрів на день приводили до виникнення почуття втоми, втрати апетиту та до блокади провідності в серці. Такі ефекти викликані вимиванням калію, в результаті дії великих концентрацій глюкози і кофеїну. А низький рівень калію (гіпокаліємія) якраз і може стати причиною слабкості, аритмій серця або, навіть, паралічу. Постійне споживання газованих безалкогольних напоїв збільшує ризик захворювання на рак підшлункової залози майже в 2 рази. Фахівці Гарвардської школи охорони здоров’я у 2004 році опублікували результати восьмирічних досліджень підсолоджених цукром безалкогольних напоїв. Протягом 8 років вчені спостерігали за 52 тисячами жінок, які вживали солодкі безалкогольні напої. Дослідники порівнювали стан жінок з першої групи, які пили по одній стандартній пляшці солодкого безалкогольного напою в місяць зі здоров’ям тих жінок з другої групи, які вживали більше за одну пляшку щодня. Виявилося, що жінки з другої групи, частіше страждали на ожиріння. У другій групі хворих на діабет другого типу було значно більше.

В США, де вживання «Кока-Коли» та інших газованих безалкогольних напоїв висока, на діабет другого типу тільки за офіційною статистикою Міжнародної федерації діабету хворіє близько 8,6%. У зв’язку з цим різноманітні лимонади і всілякі Коли не рекомендується регулярно вживати ні дітям, ні дорослим, особливо вагітним і годуючим жінкам. Здорова доросла людина може інколи спожити чудо-напій, але захоплюватися ним не варто. 

 РОЗДІЛ 2.  Підтвердження або спростування  міфів

2.1. Міф 1.

 У багатьох джерелах мережі Інтернет зазначалося, що Кока-Кола здатна за 4 дні розчинити нігті.

Посуд  місткістю 0,5 л., наповнив «Кока-Колою», потім опустив нігті у посудину. Відразу почали виділятися бульбашки навколо нігтів. Нігті плавали на поверхні та «шипіли» протягом 2 годин; згодом нігті набули коричневого відтінку та потонули. Після того протягом тижня жодних змін об’єкта дослідження не відбулося.

Отже, оскільки умови експериментів були повністю реалізовані, можна зробити висновок, що «Кока-Кола» не здатна розчинити нігті ні за 4 дні, ні за тиждень.

 

2.2. Міф 2.

« Кока-Кола» здатна  розчинити м`ясо.

Посуд  місткістю 0,5 л., наповнив «Кока-Колою», потім опустив м'ясо у посудину. При взаємодії напою з м`ясом, останнє нейтралізувало напій, розклавши його на прозору речовину та мутний коричневий осад на дні.

Отже,  « Кока-Кола» не розчиняє м`ясо, а, значить, і органи та тканини людини.

 

2.3. Міф 3.

У «Кока – Колі»  міститься кошеніль ― барвник, який виробляють з попелиці.

Кошеніль, також відомий під назвами «кармін», природній червоний колір № 4, E120 та C.I.75470, не входить до складу напою.

 

2.4.Міф 4.

         Напій «Кока  - Кола» спершу був зеленого кольору

Від самого моменту створення – у 1886 році – Coca-Colа завжди була коричневого кольору. Цього окрасу напій набуває завдяки карамелі, що входить до його складу. Карамель (цукровий колер) – натуральний харчовий барвник, що широко застосовується у виробництві продуктів харчування та напоїв.

 

2.5. Міф № 5

 Ортофосфорна кислота у газованих напоях послаблює міцність кісток.

Більш ніж 15 років наукові організації та організації, які захищають пацієнтів, проводять дослідження з тією метою щоб виявити, чи газовані напої, що містять фосфорну кислоту, послаблюють кістки чи спричиняють крихкості кісток внаслідок втрати або зменшення  в них кальцію. Нікому не вдалося виявити цей зв’язок. 

У 100 мл « Coca-Cola»  у складі фосфорної кислоти міститься 17 мг фосфору. Таким чином, вміст фосфору у напої такий же, наприклад, як у апельсиновому соку, і набагато нижчий, ніж у молоці, сирі та хлібопродуктах. Відсотковий вміст фосфору у м’ясі набагато більший, ніж у інших       продуктах( таблиця 1). 

 

Таблиця1.

Вміст фосфору у 100 г різних харчових продуктів

                     Назва продукту

Кількість

ортофосфорної кислоти

Coca-Cola

17 мг

Молоко незбиране, 3,3% жира

93 мг

Морозиво ванільне

105 мг

Куряче м’ясо, світле, зі шкіркою

146 мг

Паштет з курячої печінки

175 мг

Шинка звичайна

247 мг

Арахіс сирий

376 мг

Сир чеддер

512 мг

 

         Отже, напій «Кока – Кола» містить не більше ніж 2,1% фосфорної кислоти і тим саме не послаблюють кістки, не спричиняють крихкості кісток внаслідок втрати або зменшення  в них кальцію.

 

2.6. Міф 6.

Газована вода розчиняє іржу.

Ми вирішили перевірити, як діє «Кока – Кола»  на заржавілі та забруднені залізні предмети ( цвях, мідну монету). Ми поклали монету і цвях в напій. Через 10 днів, ми не додаючи зусиль, відчистили цвях і монету від забруднення. 
          Отже, «Кока – Кола» допомагає видаляти іржу та побутовий бруд з металевих та скляних предметів. 

 

2.7. Міф 7.

Газована вода розчиняє кальцієвий наліт.

Ми взяли чайник з кальцієвим накипом на стінках. В цьому чайнику закип'ятили « Кока-Колу». Накип після першого ж кип'ятіння залишився лиш  на нагрівальному елементі чайника.

Отже, напій « Кока – Кола»  розчиняє накип .

 

2.8. Міф 8.

«Кока – Кола» позитивно впливає на живий організм

Ми взяли три цибулини: дві не пророщені, а одну пророщену. Одну не пророщену помістили в чисту воду, а дві інші в розчин Кока –Коли. Через 3 дні провели перше спостереження. 
          Через 3 дні ми помітили, що цибулина , яка знаходилася у воді пустила паростки. Дві інші – не змінилися. 
           Через 7 днів – паростки цибулини, яка знаходилася в воді – підросли, стан двох інших погіршився. На пророщеній цибулині листя потьмяніло, зів’яло. Не пророщена цибуля не дала ростків. 
            Ми оглянули стан коріння через 7 днів і виявили, що у не пророщеної цибулини в «Кока – Колі» – коріння не проросло, а денце вкрилося пліснявою. У пророщеної цибулини - коріння вкрилося пліснявою, не збільшилося. Коріння цибулини, що знаходилося в воді буле здорове, розвинене. 
           Через 10 днів коріння цибулин, які знаходилися в «Кока – Колі»  загнило, рясно вкрилося пліснявою. 
           Цибуля, яка перебувала у воді, мала здорове коріння і ростки. 
           Отже, « Кока – Кола» згубно діє на ріст і розвиток рослин. 
 

2.9. Міф 9.

«Кока – кола»  негативно впливає на стан зубів.

  Дослід тривав 32 дні. Миі вели щоденник спостережень. У перший день експерименту в пробірку налили 110 мл «Кока-Коли» і опустили куряче яйце з печаткою на білій шкаралупі. На 8-й день досліду «Кока-Кола» стала каламутною через вимивання кальцію; в пробірці плавали темно-коричневі пластівці; шкаралупа стала коричневого кольору. На 15-й день досліду з’явилася піна, яйце ціле, на шкаралупі — темно-коричневий липкий слизький наліт. На 24-й день досліду «Кока-Кола» стала каламутною, пінистою; шкаралупа яйця вкрилася дрібними тріщинами, на дотик вона шорстка й більш крихка. Розм’якшений шар шкаралупи знімався пінцетом! На 31-й день досліду кількість «Кока-Коли» зменшилася; поверхня яйця стала м’яка, гладенька і блискуча, воно збільшилося в об’ємі (стало проникне і ввібрало в себе «Кока-Колу»)! При натисненні пінцетом пружинить.  На ньому утворюється вм’ятин. На 32-й день досліду: за добу яйце сильно розбухло, оболонка тріснула від великої кількості вмісту; жовток став щільним згустком. ? 
          Отже, «Кока – Кола» загрожує нашим зубам і кісткам. Зуби темніють, а кістки стають крихкими, схильні до переломів. 
        

2.10 Міф 10.

«Кока – кола»  не впливає на стан зубів

У перший день досліду в пробірку налили 10 мл «Кока-Коли», опустили білий без ушкоджень зуб. На 8-й день емаль зуба стала коричневою, «Кока-Кола» втратила прозорість. На 15-й день зуб став темно-коричневого кольору, корінь пожовк. На 24-й день з’явився осад і відкришилися шматочки зуба, «Кока-Кола» в пробірці стала дуже каламутною з різким кислим запахом, корінь зуба з усіх боків — темно-коричневим. На коронці зуба утворилися дві великі порожнини (дірки!), вона стала шорсткою. 
          Отже, постійне вживання напою « Кока – коли» спричинює  потемніння зубів, а також утворення шорсткої поверхні та дірок.

РОЗДІЛ 3. Народні рецепти

Рецепт 1:

Цикорій

Сироп шипшини

Сироп чорниці

Цукор

1,5 л газованої півтора літрової води

Приготування:відлити 1 стакан води. У миску насипаємо 3 столових ложки цикорію,5 столових ложки цукру, 2 столових ложки сиропу шипшини,1 столову ложку сиропу чорниці, заливаємо 1стаканом води,перемішуємо. Готовий розчин фільтруємо через подвійний шар марлі і виливаємо в бутилу з газованою водою.

Рецепт 2:

2апельсини

1 лимон

1лайм

2 палички кориці

0,5мускатний горіх

900 г цукру

Ванільний екстракт

Чорний соус «Барбек'ю» 1 чайна ложка

Насіння коріандру

Газована вода

Приготування: зніміть цедру з цитрусових,витисніть з них сік. Налийте в каструлю воду, киньте усі інгредієнти, довести до кипіння і варити 1 хвилину. Добавити сік цитрусових, ванільний екстракт, соус і все перемішати. Охолодити, профільтрувати. Пити 0,5 стакана готовиго сиропу і 0,5 стакана газованої води.

                                               ВИСНОВКИ

1.      До складу напою « Кока -Кола» входять : цукор, карбон(ІУ) оксид, ортофосфорна кислота, кофеїн, ароматизатори( ванілін, коричневе масло, масло гвоздики,масло лимона), азорубін, барвники.

2.     З 10 міфів підтвердили лише 5:

ü допомагає видаляти іржу та побутовий бруд з металевих та скляних предметів, розчиняє накип;

ü  згубно діє на ріст і розвиток рослин;

ü  загрожує нашим зубам і кісткам, а постійне вживання напою  спричинює  потемніння зубів, а також утворення шорсткої поверхні та дірок. 

3.     Напій «Кока - Коли» не рекомендується регулярно вживати ні дітям, ні дорослим, особливо вагітним і годуючим жінкам. Здорова доросла людина може інколи спожити чудо-напій, але захоплюватися ним не варто. 

 

                                                  ЛІТЕРАТУРА

 

1.     Белобородов Н.В. Социальные творческие проекты в школе. — М.: Аркти, 2006.

2.      Бритвіна Л.Ю. Метод творчих проектів на уроках технології // Початкова школа. — 2005. — № 6.

3.     Бичков А.В. Метод проектів в сучасній школі. — К: 2000.
 

 

 

 

 

До вашої уваги пропонуємо проект з біології « Леся Українка і квіти»

 

 1. Не плямив поцілунок 

               мій зроду квіток,

Чи то пишні були туберози,

Чи квітки, що зродив найпростіший садок,

Чи до краю вразливі мімози.

Леся Українка (Лариса Петрівна Косач (25 лютого 1871 р. – 1 серпня 1913 р.). Цього року ми відзначаємо 145 – річницю від дня народження.

 

2.  Росла в гаю конвалія

 Під дубом високим

         Захищалась від негоди

 Під віттям широким.

                   

 3. Із зеленої сорочки,

Що зіткав зелений гай,

Білі дивляться дзвіночки.

Як зовуть їх – угадай!

Це конвалії у гаї

На галявині цвітуть!

І ніде, ніде немає

Кращих квіточок, мабуть.

 

 4. Конвалія — трав'яниста багаторічна рослина. Квітконосне стебло голе, листки прикореневі. Квітки правильні, зібрані на верхівці стебла  у суцвіття  китицю. Плід — червона ягода.

         Цвіте з кінця весни до середини літа. Плоди конвалії поїдаються птахами, і насіння конвалії переносяться в шлунку птахів на далекі відстані. Поширена майже по всій Україні, крім півдня степу і високогір'я Карпат. Часто утворює зарості. Запаси сировини значні, проте у зв'язку з хижацькою заготівлею на букети потребує охорони.

 

5. Конвалія – це символ дівочої чистоти, скромності, весни.

         Український фольклор розповідає, що ці подібні до перлин квіточки є не що інше, як застиглий сріблястий щасливий сміх лісової русалки – Мавки, яка вперше відчула радість великого, щирого, взаємного кохання.

         За християнським переказом, конвалії виросли із сліз Богоматері, коли вона оплакувала розп'ятого Ісуса Христа.

         Культивувати конвалію стали в середині XVI століття. Особливою любов’ю квітка користувався у Франції. Перша неділя травня щорічно відзначається французами як свято конвалії.

 

6. Гордо палала троянда розкішна,

Найкраща з квіток, -

Барвою й пахом вродливая пишна

Красила садок.

                 

 

7. Ох розкрутились троянди червоні,

Наче рани палкі, восени,

Так жалібно тремтять  і   палають –

Прагнуть щастя чи смерті вони.

                        

8. Троянда, інша назва «Ружа» або Шипшина — рід і культурна форма рослин роду Роза родини Розові.

         Дикі рослини зростають, в основному, у помірному кліматі. Всього налічується близько 300–400 видів дикої троянди. Рослини зазвичай мають форму куща або ліани.

         У класичному зображенні троянда має 32 пелюстки, звідси назва роза (троянда) вітрів.

         Відомо близько 6 000 сортів, що їх отримано шляхом гібридизації й відбору. Виведені сорти троянд зберігають і розмножують протягом багатьох років за допомогою щеплення бруньок і живців на шипшині.

 

9.Троянда - королівський символ, тобто символ верховенства, урочистої краси, особливої й величної вроди. Вона - королева квітів. Тому й вітають трояндовим букетом з особливо видатної нагоди або дуже шановану людину.

         Троянда - квітка Діви Марії: архангел Гавриїл зробив для Матері Божої три трояндових вінки - з білих троянд на радість Різдва Христового, з червоних - на хресні страждання Христа, і з жовтих - на його високу славу.

         Наші предки ще називали її рожею або ружею, і була вона в них квіткою Лади і Лелі, богинь, котрі піклувалися жіночою красою, дівочим коханням і весняними весіллями, а тому й щастям наречених, дівочою чистотою та цнотливістю.

Вінок з троянди-ружі символізує людське життя: зелень троянди - то радість, колючки - печаль, а квіти – слава.

 

10. Чия то могила в полі при дорозі,

Що над нею калинонька цвіте на морозі,

Що на тій калині листя кучеряві,

А між цвітом білесеньким ягідки криваві.

                              

11. Калина звичайна, червона калина, місцеві назви: карина, калена, калинина — гарний плодовий і декоративний чагарник. Росте на всій території Україні, особливо в поліській та лісостеповій зонах. Пагони зеленувато-сірі, листки до 10 см завдовжки, супротивні. Квіти зібрані у суцвіття щиток. Плоди — ягодоподібні червоні овальні кістянки. Залишаються на гілках дуже довго і прикрашають кущ навіть взимку.

         Калина звичайна росте в підліску мішаних і листяних лісів, по берегах рік і водойм. Рослина зимостійка, тіньовитривала, але вимоглива до вологи. Квітне у травні — червні, плоди достигають у вересні.

 

 

 

12. Калина – це символ вогню, сонця, неперервності життя, роду українців, України, Батьківщини, дівочої чистоти й краси, вічної любові, кохання, вірності, гармонії життя та природи, материнства, плодючості, символ нескореності та стійкості, українського козацтва, незрадливої світлої пам’яті, єдності нації, потягу до своїх традицій, звичаїв.

         «Без верби й калини – нема України» – каже народна мудрість. Раніше калину висаджували в кожній садибі. Нею прикрашали найсвятіше – молоду, весільний коровай, оселю. І проводжали у вирій, на вічний спочинок теж із калиною. 

         В Україні колись святим було материнське побажання: «Будь, доню, і ти червоною та здоровою калиною, незайманою та чистою до вінця!».

 

13. До кипариса магнолія пишная

Чолом заквітчаним ніжно схилилася…

                                     

14. Магно́лія  — великий рід рослин родини Магнолієвих, містить близько 210 видів, названий іменем французького ботаніка П'єра Маньоля .  Рід включає як вічнозелені, так і листопадні дерева.  Листки черешкові чергові. Пагони з великими слідами від листків.  Квітки двостатеві, великі, запашні, різних кольорів — від кремово-білих і зеленкуватих до темно-бузкових, розміщені колами. Цвіте з травня до вересня. Плід — шишкоподібна багатолистянка з великим насінням, часто червоного кольору.

 

15.Цікавим, є той факт, що квітка магнолії на дотик є теплою. Це добре відчувається вранці, коли надворі ще прохолодно. Підтверджено, що температура всередині квітки магнолії майже на 10ͦ ͦС вища за температуру довкілля. Для рослин це не властиво. Наукового пояснення цьому допоки немає.

 

16. А в пшениці то мак, то волошки

Закрасили б робітоньку трошки…

 

17. Волошка — рід трав'янистих рослин родини Айстрових – однорічна трав'яниста рослина висотою 30—60 см. Має прямостояче гіллясте стебло. На кінцях стебел одиночні кошики з небесно-голубих квіток.  Квітне із червня до вересня.

         Ще не дуже давно цей бур’ян (його батьківщина — Середземномор’я) зустрічався удосталь на будь-якому полі із зерновими культурами. Однак у результаті сучасних заходів щодо боротьби з бур’янами його чисельність сильно скоротилася, і він став попадатися лише в щебенистих місцях, на узбіччях доріг і на сухих лугах разом з ромашкою й червоним маком.

 

18. Волошки - це символ святості, чистоти, привітності та чемності, хлоп’ячої краси й добра. Мали широке ритуальне застосування – їх клали за ікони, прикрашали хрести в церквах, святили на Маковія (14 серпня), на Спаса (19 серпня). На Трійцю із волошок плели обрядові вінки.

19. Мак — рід рослин з родини Макових з великими червоними, рожевими (рідше жовтими або білими) квітками. Рід об'єднує понад 100 видів рослин, з яких найпоширенішими є мак дикий та мак опійний або снодійний.

         Це однорічні, дворічні та багаторічні трави, зазвичай з розвиненим стеблом. Рослини виділяють молочний сік. Плід — коробочка. Насіння дрібне, викидаються на велику відстань в результаті розтріскування коробочки.

 

20.Мак - символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка - символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік - на Маковея і на Спаса, в серпні. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті.

Окрім цього, мак символізує красу, молодість.Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла - і проти відьми, і проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай...

 

21. Барвіночку мій хрещатий,

Зелений, дрібний,

Ой, я ж тебе викохала,

Хороший, рясний!

 

Я ж садила, поливала

Тебе навесні,

Я ж думала на віночок

Здасися мені!

 

22. Барвінок — рід квіткових рослин з родини Барвінкових - напівкущі або трави з тонким витким стеблом 1-2 м завдовжки, піднімається над землею не більше ніж на 20-70 см. Листки супротивні, прості, широкі.

         Чотири види роду вічнозелені, листя зберігає свій зелений колір навіть узимку. Навесні зацвітає синім цвітом, який нагадує вогник. Квітки прості.  Плід складається з кількох стручків.

 

23.Барвінок - це символ радісної життєвої сили, вічності, емблема викривальних сил, невмирущої пам’яті, незайманості. Його, як й інші ранні квіти, вважали провісником весни.

         За українськими народними уявленнями, барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілий вік, старість; батька, матір, дитя; весну, літо, осінь; вічне нев'януче кохання, нестаріюче життя, пам'ять, а тому з барвінком українці віками сплітали весільні вінки, робили косиці, плели вінки й на могили, що символізувало пам'ять.

 

24. У Лесі Українки улюблені квіти це - ромашки – квіти миру і кохання.

 

25. Рома́шка лі́карська  — однорічна рослина із сильним своєрідним запахом родини Айстрових.  Стебло пряме, циліндричне, голе, розгалужене, до 50 см заввишки. Листки чергові. Квіти зібрані у суцвіття кошик. Цвіте у травні-серпні. Плід — сім'янка.

         Росте як бур'ян на полях і городах, в садах, на пустирях, забур'янених місцях, уздовж доріг по всій Україні. Культивується на плантаціях лікарських рослин.

 

26.Ромашка лікарська — лікарська рослина, відома з глибокої давнини. Її цінували в античному світі та застосовували ще за часів Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Але з часом про цілющі властивості цієї рослини стали забувати, і лише в XX столітті ромашка лікарська знову повернула свою колишню популярність.        Ромашка - символ традиційного душевного вибору за принципом «любить - не любить». І цьому вибору довіряється вже яке покоління закоханих!

         Ромашці довіряють, як довіряють Сонцю. Бо в неї є дуже важливий сонячний елемент - золота серцевина...

 

27.Квіток, квіток, як можна більше квітів

І білого серпанку на обличчя,

Того, що звуть ілюзією…» Боже!

Як часто ті слова вчуваються мені

Посеред ночі: «Квітів, безліч квітів!

Я ж так любив красу!..» Мій бідний друже,

Я принесла тобі всі квіти, що дала

Скупа весна твого скупого краю…»

           Леся Українка

 

28.Міні – проект підготували учениці

 

29. Дякуємо за увагу !